Wat houdt dit in?

29-01-2018
Vanaf 1 februari 2018 wordt een bouwkundig voorbehoud voor huizen een standaard onderdeel van het koopcontract. Wanneer er bij de bouwtechnische keuring gebreken worden aangetroffen of de herstelkosten komen uit boven een afgesproken maximum, dan kunt u de koop annuleren.

‘’Als de koper het voorbehoud niet wordt gegund, dan is die zich in ieder geval bewust van de mogelijke risico’s dat dat met zich meebrengt’’, aldus Vereniging Eigen Huis.

Wanneer jij je droomhuis hebt gevonden maar vanaf de buitenkant al kan zien dat deze op instorten staat, is het belangrijk om een blik te werpen op het koopcontract.
Per 1 februari 2018 staat daar namelijk standaard een bouwkundig voorbehoud in. De Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond hebben dit samen met de makelaarsorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro besloten.

Het bouwkundig voorbehoud wordt nu vaak op eigen initiatief toegevoegd aan het koopcontract, omdat dit niet standaard aanwezig is.
Maar wat we ook zien is dat, door de drukte op de woningmarkt en de behoeftes van de mensen, het bouwkundig voorbehoud achterwege wordt gelaten zodat mensen sneller in aanmerking komen voor hun droomhuis.

Vanaf 1 februari is dit anders, vanaf dan kunnen de koper en verkoper samen besluiten om het bouwkundig voorbehoud eventueel te schrappen uit het koopcontract. Zo niet, dan staat deze er standaard in!

Uit onderzoek van het ministerie van Binnenlandse Zaken zien we de volgende cijfers:

  • 63% heeft een financieringsvoorbehoud toevoegt aan zijn koopcontract
  • 20% heeft een voorbehoud van bouwkundige keuring toegevoegd
  • 11% heeft een voorbehoud verkoop eigen woning toegevoegd
  • 8% heeft geen idee of er één van deze voorwaarden in zijn/haar contract toegevoegd waren
    (Deze percentages zijn gebaseerd op 5000 Nederlanders die na 2012 een huis hadden gekocht).

Weetje: ‘Dat je maximaal maar 3 dagen bedenktijd hebt nadat je het koopcontract hebt ondertekend’’.

Of heeft u uw droomhuis gevonden, maar weet u niet hoe u dit moet gaan financieren? Neem dan gerust contact met ons op voor Persoonlijk Onafhankelijk Maatwerk via info@vanandelhypotheken.nl of telefoonnummer 058-2802123.

 

Bron:

https://www.hypotheekshop.nl/actueel/bouwkundig-voorbehoud-wordt-nieuwe-standaard?utm_source=ms&utm_medium=facebook&utm_campaign=dhs_blogartikel&utm_content=prospecting