bkr-en-hypotheekHeeft u een BKR-registratie? Dat wil niet gelijk betekenen dat u geen hypotheek kunt krijgen. Veel mensen die een huis willen kopen denken dit wel.

Wat doet het BKR?

Het BKR registreert alle leningen in Nederland, met een waarde van € 250 of hoger. Bijna iedereen koopt wel eens iets op krediet of leent geld. Bijvoorbeeld om een wasmachine te kopen. Maar ook de mogelijkheid om rood te staan, kan meetellen. Vanaf 1 mei 2017 wordt een mobiel abonnement waarbij een telefoon inbegrepen zit ook geregistreerd bij de BKR. Kredietverstrekkers moeten elke lening aanmelden bij het BKR. Dit is wettelijk verplicht.

Wie kan de BKR-registratie inzien?

Kredietverstrekkers gebruiken het BKR als er een nieuwe kredietaanvraag binnenkomt. Door een toetsing te doen, kunnen zij beter inschatten hoe iemand er financieel voor staat. Een toetsing bij BKR is voor hen een hulpmiddel om verantwoord een krediet te kunnen verstrekken. Niet iedereen krijgt toegang tot uw betalingsgegevens. Alleen uzelf, aangesloten organisaties en een mogelijke bewindvoerder.

Invloed van BKR-registratie op hypotheek

Als u altijd netjes uw betalingsverplichtingen bent nagekomen, hebt u een positieve registratie en is er geen probleem. De hypotheekverstrekker kijkt alleen naar de hoogte van het totale bedrag dat u hebt geleend. In combinatie met uw inkomen wordt vervolgens bepaald wat u maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Hoe hoger het bedrag is dat u aan leningen hebt uitstaan, hoe minder u kunt lenen voor de financiering van uw huis.

Heeft u een betalingsachterstand? Dan krijgt u een negatieve BKR-registratie. Dit kan gevolgen hebben voor de aanvraag van een hypotheek. Soms kunt u met een toelichting op de betalingsachterstand de twijfel bij een hypotheekverstrekker wegnemen. Het is ook mogelijk dat u door de negatieve BKR-registratie wordt afgewezen. Dit verschilt per hypotheekverstrekker.