studieschuld

Studenten zullen in de toekomst minder mogelijkheden hebben op de woningmarkt. Dit voorspellen analisten, op basis van het nieuwe  leenstelsel. De gemiddelde studieschuld gaat in de komende jaren steeds verder omhoog. In 2015 werd de prestatiebeurs afgeschaft. Studenten kunnen niet meer rekenen op een gift in de vorm van de basisbeurs. Zij moeten al hun studiekosten zelf betalen. Van collegegeld tot studieboek.

Meer studenten een studieschuld

Nog niet één student studeerde af onder het nieuwe leenstelsel. Toch neemt het aantal mensen met een studieschuld nu al toe. Tussen 2011 en 2015 kwamen er 226.000 huishoudens bij die begonnen een studieschuld af te lossen. De gemiddelde schuld bleef gelijk, maar zodra de eerste lichting nieuwe studenten afstudeert verandert dat aanzienlijk. De gemiddelde student zal daardoor in ieder geval een schuld van € 24.000 hebben na het moment van afstuderen.

Hoe beïnvloedt uw studieschuld uw hypotheek?

Als u een studieschuld hebt bij DUO, betekent dat niet dat het onmogelijk is om een hypotheek te krijgen. De studieschuld weegt mee in de berekening van uw maximale hypotheek. Hypotheekverstrekkers houden er rekening mee dat u een deel van uw inkomen kwijt bent aan aflossing van de studieschuld en dat heeft invloed op wat u maandelijks aan geld overhoudt om aan uw hypotheek uit te geven. Daardoor daalt uw maximale hypotheek en kunt u minder lenen.

Indien u een studieschuld hebt hoeft dit geen belemmering te zijn wanneer u een eigen huis wilt kopen. De hypotheekrente is relatief laag en huizenprijzen klimmen voorzichtig uit het dal. Daarmee komt een eigen huis voor veel starters binnen handbereik. Ook voor starters met een studieschuld!

Precies weten hoeveel u kunt lenen als u een studieschuld heeft? Neem dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag!