Maximale hypotheek met NHG in 2018 fors omhoog

In 2018 kun je voor een huis tot 265.000 euro een hypotheek met NHG krijgen. De grens voor een hypotheek met de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) is ten opzichte van dit jaar 20.000 euro gestegen. Is dat goed nieuws voor woningzoekenden? In principe wel, want een hypotheek met NHG levert je financieel voordeel op. Anderzijds krijg je er niet meer huis voor terug. Hoe zit dat?

Het uitgangspunt van de NHG is dat een gemiddeld huis in Nederland met hypotheekgarantie gefinancierd kan worden. Dat betekent dat elk jaar opnieuw vastgesteld wordt wat de gemiddelde woningwaarde is. In 2017 is dat 245.000 euro. Volgend jaar wordt het 265.000 euro. De grens is dus gestegen, maar wat je er voor kunt kopen is nog steeds de gemiddelde woning in Nederland.

Meer lenen met energiebesparende voorzieningen

Een uitzondering wordt gemaakt voor mensen die hun nieuwe huis energiezuiniger willen maken. Wil je energiebesparende maatregelen financieren, dan kun je zelfs een hypotheek tot 280.900 euro met hypotheekgarantie krijgen. Heb je geen ruimte voor zonnecellen op je dak? Geen probleem.

Verbouwing meenemen in je NHG-hypotheek wordt makkelijker

Een energiebesparende verbouwing meefinancieren in je hypotheek wordt nog makkelijker. De organisatie achter de Nationale Hypotheekgarantie heeft de aanvraagprocedure voor woningkopers makkelijker gemaakt. Voor een gemiddeld huis kun je tot € 12.500 extra financieren voor bijvoorbeeld dubbel glas, zonnepanelen of bijvoorbeeld of een zolderisolatie.

Als je een huis koopt in 2017, dan kun je nog maximaal 101% van de woningwaarde lenen. De rest van de kosten koper moet je zelf financieren. Een verbouwing meenemen in je hypotheek is hierdoor voor velen erg lastig. Zonde als je juist je woning wat energiezuiniger had willen maken. Om dat toch mogelijk te maken, is de maximale hypotheek inclusief energiebesparende verbouwingen hoger: 106 procent.

Wat moet je doen?

Voorheen moest je bij de aanvraag van je hypotheek met NHG al een offerte neerleggen van het bedrijf dat de verbouwing zou gaan uitvoeren. Voor veel kopers bleek dat een tijdrovende klus in een periode waarin veel ze meer aan hun hoofd hebben. Om kopers aan te sporen toch te verduurzamen, is die offerte-eis nu verdwenen.
De hypotheekverstrekker mag de extra vijf procent hypotheek al geven op basis van een gespecificeerde indicatie van de kosten. Je hoeft dus geen offertes meer aan te vragen op het moment dat je hypotheek nog niet rond is.

Premie NHG meefinancieren?

Volgend jaar mag je zonder energiebesparende voorzieningen maximaal 100% van de waarde van je woning lenen. De kosten voor de hypotheekgarantie, tegenwoordig 1% van de woningwaarde, moet je dus zelf financieren. Veel starters die moeite hebben om de kosten koper bij elkaar te sprokkelen, laten de NHG dus zitten om kosten te besparen.

‘NHG is te duur’

De NHG is een welkome toevoeging op een hypotheek. Het geeft je als consument extra financiële veiligheid. Banken belonen veiligheid met een aantrekkelijke korting op je hypotheekrente. Toch is er ook kritiek op de NHG. De prijs voor een hypotheek met NHG is de laatste jaren fors toegenomen. Niet alleen werd de NHG in de crisisjaren bijna vier keer zo duur, de wijze waarop klanten met een (dreigende) restschuld geholpen worden is sindsdien ook drastisch versoberd.

Wil je meer weten over de mogelijkheden neem dan gerust contact met ons op. Wij nemen de kosten voor het eerste gesprek voor onze rekening!