huisDe huizenmarkt zit in een lift. Gedreven door de lage hypotheekrente worden meer woningen verkocht en stijgt de huizenprijs. Zet dit herstel in 2017 door?

Nieuw record aantal woningverkopen

Sinds 2014 zit de huizemarkt in de lift. Afgelopen jaar werden opnieuw meer huizen verkocht dan voorafgaande jaren. Het aantal woningverkopen bereikte een nieuw record en de prijzen stegen fors.  Met 214.793 verkochte koopwoningen is dit het grootste aantal sinds het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de woningmarkt cijfers bijhoudt.

Herstel van de woningmarkt

Het herstel van de woningmarkt wordt met name gedreven door de lage hypotheekrente van dit moment. Wie nu een woning koopt kan rekenen op lage maandlasten. Daarnaast spelen andere factoren een rol bij de huidige groei van de woningmarkt.  Nieuwbouw blijft achter en de huren stijgen elk jaar.

Een huis kopen blijft aantrekkelijk

Wat doet de hypotheekrente in 2017? Een rentedaling zoals vorig jaar wordt niet verwacht. Daarnaast is een rentestijging niet uitgesloten. Toch is de hypotheekrente nog steeds historisch laag. Hierdoor blijft een huis kopen in 2017 aantrekkelijk.

De economische vooruitzichten voor dit jaar zijn goed. De werkloosheid daalt en de koopkracht stijgt. Daarnaast is het consumenten vertrouwen begin 2017 opnieuw toegenomen. Kortom: de factoren die het afgelopen jaar voor de groei op de huizenmarkt hebben geleid, blijven ook in 2017 aanwezig.