Oversluiten, aflossen, verhuizen….wat zullen we doen?

By 9 mei 2019 Hypotheek

Het aantal afgesloten hypotheken daalt. Hét directe gevolg van de huidige woning schaarste. Er zijn veel geïnteresseerde kopers maar te weinig beschikbare koopwoningen. Het oversluiten van een hypotheek is daarentegen populair. Heb jij het ook al overwogen?

Bij het oversluiten van een hypotheek los je de huidige af en sluit je een nieuwe. Dit kan zowel bij de bank waar je hypotheek nu loopt als bij een andere bank. Daarbij heb je voordeel als je oude rente hoger is dan de rente die banken nu rekenen.

Meer oversluiters dan starters
In dit jaar lag het aantal overgesloten hypotheken op ruim 20000. Starters kwamen minder makkelijk aan een hypotheek. Het aantal startershypotheken nam met 13% af. Het aantal starters lag hiermee voor het eerst lager dan het aantal oversluiters.

Redenen hypotheek oversluiten
Je hypotheek oversluiten is nagenoeg altijd mogelijk. Uiteraard heeft het alleen zin als je er ook op vooruit gaat.

 • Je wilt lagere maandlasten
  De rente staat historisch laag. Misschien profiteer jij daar nog niet van omdat jouw hypotheek dateert uit de tijd dat de rente hoger lag. Met oversluiten overbrug je dit verschil.
 • Je wilt je huis verbouwen
  Zeker in deze woningmarkt is een huis kopen niet altijd mogelijk. Verbouwen is een goed alternatief. Dit kan je financieren met een nieuwe, verhoogde hypotheek.
 • Je renteperiode loopt (binnenkort) af
  Het is gebruikelijk dat de bank een boete rekent bij het oversluiten. Die boete is lager naarmate het eind van de renteperiode dichterbij komt. Een goed moment dus.
 • Je huis is duurder geworden
  De waarde van jouw huis is gestegen. Deze overwaarde kan voor banken reden zijn om korting te geven op de hypotheekrente. Goed voor je maandlasten.
 • Je wilt stijgende rentelasten voorkomen
  Bij het aangaan van een nieuwe rentevaste periode leg je de hypotheekrente weer voor bepaalde tijd vast. Je loopt in die periode geen risico op hogere lasten bij een rentestijging

Veel mensen hebben nog een aflosvrije hypotheek. Hier wordt door verschillende partijen de laatste tijd veel aandacht aan besteed. Moet ik aflossen? Dit is maar de vraag. Wat is de einddatum van de hypotheek en hoe gaat mijn huidige geldverstrekker daar mee om? Is het belastingtechnisch handig. Is mijn pensioen voldoende om de maandlasten te kunnen betalen? En nog meerdere persoonlijke zaken die een rol kunnen spelen. Zeker de moeite waard om je hierover te laten informeren.

Kosten bij het oversluiten
Het oversluiten van je hypotheek levert niet altijd voordeel op. Boeterente (niet in alle gevallen), advieskosten, NHG en taxatie kunnen onderdeel uit maken van de kosten. Deze kosten zijn voor ieder anders (en in bijna alle gevallen aftrekbaar).

Informeer naar uw mogelijkheden bij Van Andel Hypotheken. Wij nemen het eerste gesprek voor onze rekening! Neem nu de stap naar een adviesgesprek. De rente zal is nu nog laag, dus informeer nu. Nogmaals, ons eerste gesprek is kosteloos.

 • Lagere maandlasten
 • Langere rentevast periode
 • Looptijd hypotheek verlengen
 • Aflossen (anders dan via beleggingspolis of rekening)
 • Aflossen aflosvrij hypotheek
 • Verbouwen
 • Scheiding
 • Overwaarde investeren (i.v.m. lage spaarrente)

Telefoon: 06 2802123 of 06 27072998

Email: info@vanandelfinancieeladvies.nlof info@vanandelhypotheken.nl

www.vanandelhypotheken.nlof www.vanandelfinancieeladvies.nl